Αγχώδεις Διαταραχές - Κατάθλιψη

katathlipsi trith ilikia

Στη σημερινή κοινωνία το προσδόκιμο ηλικίας έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς και υπολογίζεται πως το 2050 ο αριθμός των ηλικιωμένων θα αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.
 
Η Τρίτη Ηλικία θεωρείται μια περίοδος αποχωρισμών. Οι ηλικιωμένοι συχνά χάνουν συζύγους, συντρόφους, φίλους, συγγενείς ή ακόμη και την υγεία, την εργασία και τις κοινωνικές επαφές τους. Και ενώ είναι πιθανό μέχρι σήμερα το άτομο να μπορούσε να προσαρμοστεί σε αυτές τις απώλειες, τώρα πια δυσκολεύεται να τις διαχειριστεί. Ως αποτέλεσμα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων οδηγείται σε κατάθλιψη και διαταραχές άγχους.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

ti tha ekana an den fovomounΥπάρχει κάποιος που δεν έχει νιώσει ποτέ του φόβο; Σαφώς και όχι! Άλλωστε ο φόβος είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Όταν ενεργοποιείται ο φόβος, αναγνωρίζουμε έναν κίνδυνο ή μία απειλή και προσπαθούμε είτε να την αντιμετωπίσουμε είτε να την αποφύγουμε.

Ο υπερβολικός φόβος, όμως, μας παραλύει, μας καθιστά ανίκανους να αντιδράσουμε, να σκεφτούμε και να κρίνουμε.  Πολλές φορές, οι κίνδυνοι δεν είναι πραγματικοί. Φοβόμαστε την απόρριψη των άλλων, τη γνώμη τους, φοβόμαστε να αλλάξουμε.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (2 Votes)

agxos

Όλοι μας έχουμε βιώσει αυτό το ακαθόριστο συναίσθημα ανησυχίας, που συχνά συνοδεύεται από σφίξιμο στο στομάχι, ταχυκαρδία ή εφίδρωση. Είναι το άγχος! Στην ουσία, είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας προετοιμάζεται για να αντιδράσει σε μια κατάσταση που αντιλαμβανόμαστε ως απειλητική ή επικίνδυνη, όπως είναι ένας σεισμός, μια πυρκαγιά ή ένα επικείμενο χειρουργείο.

Βέβαια, εκτός από τις καταστάσεις που όλοι αντιλαμβανόμαστε ως απειλητικές, υπάρχουν και συνθήκες που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να νιώθει άγχος όταν μιλά μπροστά σε μεγάλο κοινό, ενώ κάποιος άλλος όχι. Αυτό το άγχος είναι κατά κάποιο τρόπο εξατομικευμένο και εξαρτάται από τον τρόπο σκέψης, τα βιώματα και την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

psixanagasmos«Έβγαλα το σίδερο από την πρίζα; Τι θα κάνω αν πάρουμε φωτιά;», «Το σπίτι δεν είναι αρκετά καθαρό, να ρίξω λίγη χλωρίνη ακόμα», «Αυτός ο πίνακας είναι στραβός», «Λες να κολλήσω ηπατίτιδα, από αυτά τα σκουπίδια;», «Άραγε έγραψα τα στοιχεία μου σωστά στο έντυπο; Θα τα καταλάβουν;».

Όλοι βιώνουμε άγχος στην καθημερινότητά μας, που σχετίζεται με το εργασιακό περιβάλλον, τις σχέσεις, την οικογένεια και οτιδήποτε άλλο αξιολογεί ως σημαντικό ο καθένας από εμάς.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)