agxos

Όλοι μας έχουμε βιώσει αυτό το ακαθόριστο συναίσθημα ανησυχίας, που συχνά συνοδεύεται από σφίξιμο στο στομάχι, ταχυκαρδία ή εφίδρωση. Είναι το άγχος! Στην ουσία, είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας προετοιμάζεται για να αντιδράσει σε μια κατάσταση που αντιλαμβανόμαστε ως απειλητική ή επικίνδυνη, όπως είναι ένας σεισμός, μια πυρκαγιά ή ένα επικείμενο χειρουργείο.

Βέβαια, εκτός από τις καταστάσεις που όλοι αντιλαμβανόμαστε ως απειλητικές, υπάρχουν και συνθήκες που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να νιώθει άγχος όταν μιλά μπροστά σε μεγάλο κοινό, ενώ κάποιος άλλος όχι. Αυτό το άγχος είναι κατά κάποιο τρόπο εξατομικευμένο και εξαρτάται από τον τρόπο σκέψης, τα βιώματα και την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου.

Το άγχος υπάρχει για να μας κινητοποιεί, ώστε να αποδίδουμε καλύτερα. Για παράδειγμα όταν ένας μαθητής νιώθει άγχος πριν από ένα σημαντικό διαγώνισμα, κινητοποιείται και εντείνει την προσπάθεια, ώστε να μειώσει την πιθανότητα αποτυχίας. Στην ουσία, το άγχος που μας βοηθά να βελτιωθούμε και αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε θετικό αποτέλεσμα, είναι τοδημιουργικόάγχος, καθώς μας βοηθά να γινόμαστε πιο παραγωγικοί. Σε αυτήν την περίπτωση το άγχος μειώνεται, όταν η δυσάρεστη ή απειλητική εμπειρία τελειώσει και το σώμα επιστρέφει στη φυσιολογική κατάσταση, π.χ. αφού ο μαθητής γράψει το διαγώνισμα.

Ωστόσο, όταν αυτό το άγχος γίνεται έντονο, συνεχές και συνδέεται με ερεθίσματα που δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, τότε θεωρείται παθολογικό. Τότε το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε λανθασμένες προβλέψεις σχετικά με το τι είναι απειλητικό ή όχι  για την επιβίωση του. Αυτό συμβαίνει  διότι το άγχος γενικεύεται σε πολλές πτυχές της ζωής μας και διαταράσσει την καθημερινή μας λειτουργικότητα. Το παθολογικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε Αγχώδεις διαταραχές, με συνέπεια τα σωματικά προβλήματα αλλά και την φτωχή ποιότητα ζωής. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται το άτομο να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό, ώστε να μάθει να λειτουργεί με ευελιξία στις δυσκολίες. Συγκεκριμένα, η Γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις άγχους, καθώς βοηθά το άτομο να αντικαταστήσει τις δυσλειτουργικές σκέψεις με πιο λειτουργικές και να αλλάξει τον τρόπο που βιώνει και αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)