Οικογένεια - Σχέσεις

 

fwb christmas

 

 

Οι γιορτές πλησιάζουν και φαίνεται όλοι να βρίσκονται σε εορταστική διάθεση. Σκεφτόμαστε οικογενειακές στιγμές, δώρα, βόλτες, εορταστικά γεύματα. Κάποιοι έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν πώς θα περάσουν αυτές τις ημέρες καιρό πριν. Τα πάντα γύρω μας προσπαθούν να μας βάλουν στο κλίμα. Διαφημίσεις, βιτρίνες, στολισμοί, εκδηλώσεις… Μοιάζει να είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε καλά. Να αφήσουμε πίσω μας ό,τι μας απασχολεί και να δείχνουμε ευχαριστημένοι και χαρούμενοι. Αλλά τελικά γιατί δεν περνάμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε; Γιατί νιώθουμε θλίψη, απογοήτευση, άγχος;

Υψηλές προσδοκίες

Πριν τις γιορτές κάνουμε πολλά σχέδια. Θέλουμε να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε από την εργασία μας. Θέλουμε να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας και το σύντροφό μας, που βλέπουμε πολύ λίγο τις υπόλοιπες ημέρες. Θέλουμε να βγούμε για ψώνια, θέλουμε να δούμε φίλους και συγγενείς που δεν προλαβαίνουμε τον προηγούμενο καιρό. Θέλουμε να ετοιμάσουμε γλυκά και εορταστικά φαγητά. Αλήθεια, πώς θα χωρέσουν όλα αυτά μέσα σε λίγες ημέρες;

Βάλτε προτεραιότητες! Τι σας ευχαριστεί πραγματικά να κάνετε; Τι θα σας έκανε να νιώσετε καλύτερα; Από την άλλη αφήστε χρόνο για προσωπική ζωή και χαλάρωση και τον υπόλοιπο καιρό. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οικογενειακές υποχρεώσεις

Οι περισσότεροι νιώθουμε υποχρεωμένοι να περάσουμε τις γιορτινές ημέρες με μέλη της ευρύτερης οικογένειας (γονείς, αδέρφια, θείοι κλπ). Αν αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί, τότε είναι όλα καλά. Αν, όμως, αυτή η συνήθεια νιώθουμε να μας πνίγει; Ή αν αυτές οι στιγμές, δεν είναι στιγμές οικογενειακής γαλήνης και θαλπωρής; Τότε όσο πλησιάζουν οι μέρες νιώθουμε τον κλοιό να σφίγγει περισσότερο και εμείς να είμαστε ανήμποροι να εκφράσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες.

Μάθετε να υποστηρίζετε από την αρχή τα θέλω σας. Βρείτε τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει, διώξτε τις ενοχές! Ίσως χρειαστείτε τη συμβουλή κάποιου ειδικού για να μάθετε τον τρόπο που θα το πετύχετε.

Δυσκολίες στην επικοινωνία

Ενώ έχουμε συνηθίσει να περνάμε τις περισσότερες ώρες έξω από το σπίτι και οι οικογενειακές στιγμές να είναι ελάχιστες, βρισκόμαστε ξαφνικά για πολλές ώρες μαζί με το σύντροφο μας. Αν υπάρχουν ήδη προβλήματα στην επικοινωνία, συγκρουόμενες ανάγκες κ.ά., τότε είναι πολύ πιθανόν να προκύπτουν καυγάδες που θα μας γεμίζουν με θυμό, θλίψη και απογοήτευση.

Δώστε χρόνο στη σχέση σας όλο το χρόνο και μιλήστε ανοιχτά με το σύντροφό σας για το τι χρειάζεστε από εκείνον. Τι σας αρέσει και τι όχι. Τι σας ευχαριστεί και τι όχι.

Οικονομικά προβλήματα

Κάθε γιορτή και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα συνεπάγονται έξοδα. Αν, λοιπόν ο προϋπολογισμός μας δεν σηκώνει πολλά έξοδα, θα πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Ποια δώρα είναι απαραίτητα, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε καινούρια ρούχα ή κομμωτήριο; Είναι απαραίτητο να καλέσουμε πολύ κόσμο; Επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις και τα πρότυπα στα ΜΜΕ και γεμίζουμε με συναισθήματα θλίψης, ανημπόριας και απογοήτευσης.

Βρείτε τι σας ευχαριστεί πραγματικά και τι σας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Μερικές φορές το φαγητό, τα καινούρια ρούχα, τα περιττά ψώνια γεμίζουν άλλα κενά και καλύπτουν επιφανειακά βαθύτερες ανάγκες που δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε.

Κάθε μέρα του χρόνου είναι σημαντική και ιδανική για να περάσουμε όμορφες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους και να φροντίσουμε τον εαυτό μας! Βρείτε τι είναι αυτό που σας εμποδίζει και ξεπεράστε το! Καλές γιορτές!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

violenceΗ ενδοοικογενειακή κακοποίηση και βία αποτελεί ένα διαχρονικό και διαπολιτισμικό φαινόμενο και δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις. Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για τα ποσοστά της. 

Οι εκτιμήσεις είναι ότι μόνο 1 στα 20 περιστατικά θα καταγγείλουν το περιστατικό βίας. Στην Ευρώπη, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 31%.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

communication skillsΌλοι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του να προσπαθούμε να πούμε κάτι ή να επικοινωνήσουμε για κάτι σημαντικό με τους γύρω μας και αυτοί να μη μας καταλαβαίνουν. Άλλες πάλι φορές νιώθουμε ότι οι άλλοι παρεξηγούν αυτό που τους λέμε ή και εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε αυτό που προσπαθεί να μας πει ο συνομιλητής μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως «δε μιλάμε την ίδια γλώσσα»;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Oι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και έχουμε έμφυτη την ανάγκη να δημιουργούμε σχέσεις και να ανήκουμε σε ομάδες που μας αποδέχονται και εκτιμούν την ατομική μας ελευθερία ώστε να εκφράζουμε ελεύθερα τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)

sxeseisΠολλοί γονείς αναρωτιούνται: «γιατί το παιδί μου είναι δεν είναι κοινωνικό;», «γιατί δεν κάνει εύκολα παρέες και είναι απόμακρο;», «γιατί δε μπορώ να το ηρεμήσω εύκολα;».

Συχνά βλέπουμε παιδιά να πετυχαίνουν αυτά που επιθυμούν στη ζωή τους και να ικανοποιούνται από αυτό και άλλα παιδιά να μην καταφέρνουν να πάρουν ικανοποίηση από αυτά με τα οποία ασχολούνται ή από τις σχέσεις με τους γύρω τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)