Υπηρεσίες
Η ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπευτικής παρέμβασης, η οποία βασίζεται στο υποστηρικτικό πλαίσιο εμπιστοσύνης και εχεμύθειας που αναπτύσσεται συνεργατικά, ανάμεσα στο θεραπευόμενο και στο θεραπευτή του.
Μέσα από την ψυχοθεραπεία το άτομο διερευνά δύσκολες καταστάσεις, συναισθήματα και εμπειρίες και μαθαίνει να ερμηνεύει τη μεταξύ τους σύνδεση, μέσω των τεκμηριωμένων ψυχολογικών θεωριών και της χρήσης ενός ευρέος φάσματος μεθόδων και τεχνικών.
Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η αλλαγή στον τρόπο που το άτομο αισθάνεται, σκέπτεται, συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά, ώστε να ανακουφιστεί από τυχόν αρνητικά συναισθήματα, να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του και να επιτύχει την ατομική του εξέλιξη.
Τα σεμινάρια έχουν ως στόχο τη βελτίωση της αυτοαποτελεσματικότητας των συμμετεχόντων, μέσα από βιωματικές ασκήσεις.
Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για τις ψυχολογικές θεωρίες σε ειδικά θέματα (π.χ. σχέση γονιού-παιδιού, διατροφή κ.α.) και μέσω βιωματικών ασκήσεων μαθαίνουν να τις χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, με στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων.
Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης απευθύνονται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες (ενήλικες, γονείς, μαθητές, φοιτητές), με στόχο την ενημέρωση πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.
Στα πλαίσια των ομάδων περιλαμβάνεται η εκπαίδευση και στήριξη γονέων, η διαχείριση του άγχους (π.χ. εξετάσεων, εργασιακό άγχος), η εκπαίδευση στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η διαχείριση του θυμού, η βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος και να αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Τα άτομα που μένουν σε απομονωμένα μέρη ή που για οποιοδήποτε λόγο δε μπορούν να επισκέπτονται το γραφείο του ψυχολόγου, τον οποίο έχουν επιλέξει, είναι εφικτό, κυρίως μέσω βιντεοκλήσης (για παράδειγμα με χρήτη της δωρεάν εφαρμογής Skype), να λάβουν την ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται.
Πόσο συχνά αναρωτιόμαστε όλοι για τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, πόσο καλά τον γνωρίζουμε, πόσο ακούμε τις ανάγκες μας και με ποιον τρόπο εκφραζόμαστε;
Μέσα από τις ομάδες αυτές δίνεται βάση στη διερεύνηση των κοινωνικών και συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο καθένας. Με την καθοδήγηση των θεραπευτών, τα μέλη ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφοράς και επίλυσης προβλημάτων και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, μέσα από την καλύτερη κατανόηση του ίδιου τους του εαυτού.